Mericon engineering
Utbildning elkonstruktion i CAD
Publicerat
2022-10-01

Utbildning elkonstruktion i CAD

Under november 2022 har Johan Bjärbom på Mericon Engineering drivit en utbildning kring ”Elkonstruktion i CAD” i Iris YH utbildning Automationsingenjör Processindustrin.
Studenterna har själva fått arbeta i verktyget BricsCAD och tilläggsmodulen Insyde, för att underlätta elkonstruktionen.
Stor del av utbildningen har även innefattat schemaläsning, symbolhantering och elkonstruktion direkt utifrån processindustrin, där verkliga scenarion och arbetsuppgifter har presenterats.

– Det har varit en väldigt rolig utbildning att genomföra tillsammans med studenterna, men även lite utmanande eftersom utbildningen har skett på distans.
Det är alltid lite lättare att driva en utbildning på plats, men studenterna har varit väldigt motiverade, ställt många bra frågor och visar en oerhörd professionalism. Vilket har gjort mitt arbete enklare, intressantare och mycket roligare. Berättar Johan.

Studenterna kommer nu ge sig ut i på sin LIA inom några veckor, jag ser redan nu att de kommer lära sig väldigt mycket och de kommer därefter medföra stor kunskap till sina framtida uppdragsgivare.
Törs verkligen påvisa vänner i branschen att det kan finnas riktigt kompetenta och hungriga automationsingenjörer att fånga upp här.

Studenterna har även genomfört sin tentamen i denna korta kurs, vilket jag nu i skrivande stund ser fram emot att rätta och därefter betygsätta.
Jag önskar alla studenter på utbildningen lycka till och hoppas att träffa er alla i framtida projekt inom processindustrin.

Att konstruera och arbeta i CAD är en stor del av vårt dagliga arbete på Mericon Engineering och kanske ett av de viktigaste verktygen i vår verktygslåda. Allt från små justeringar på befintlig anläggning till fullskalig dokumentation till nyproduktioner eller expansioner av processindustrier. Möjlighet att även använda databaskopplad konstruktion underlättar och förenklar konstruktionen i projekt vid exempelvis större ombyggnationer och fabriksexpansioner.

Att lära sig grunderna i CAD och hantera verktyget går väldigt snabbt för en ny användare, men att lära sig att konstruera på rätt sätt, i rätt följd och enligt standardiserade metoder är desto svårare.
Det kräver tid,utbildning och rätt vägledning att uppnå. Speciellt om konstruktionen sker via en databas eller i ett större multidisciplinärt projekt.

Kontakt

Fler nyheter

2024-07-08
2024-03-28
2023-12-08